CFI World

Hangzhou Bioking Biochemical Engineering Co.,Ltd. jest największym światowym producentem kwasu winowego, wytwarzając produkt najwyżej jakości w zgodzie z certyfikatami ISO22000, ISO14000. Pozytywnie przeszła również audyt jakości przeprowadzany przez U.S. GlaxoSmithKline. Dzięki postawieniu na jakość produkty firmy Bioking są  stosowane na całym świecie w różnych gałęziach przemysłu: farmaceutycznym, spożywczym, chemicznym i materiałów budowlanych.

CFI jet wyłącznym dystrybutorem firmy Bioking na rynku Polskim.

Kwas winowy posiada trzy rodzaje izomeru L(+)-kwas winowy, D(-)-kwas winowy oraz mezo-kwas winowy. Racemiczna mieszanina zawierająca 50% L(+)-kwasu winowego i 50% D(-)-kwasu winowego może być stworzona według prostego procesu syntezy organicznej. L(+)-kwas winowy jest naturalnym związkiem chemicznych występującym w wielu roślinach między innymi w winogronach czy w tamaryndowcu.

Kwas winowy jest organicznym związkiem chemicznym, powstającym jako produkt uboczny podczas produkcji wina. Jest znany ludzkości od setek lat i ceniony ze względu na szeroką gamę zastosowań. Można go spotkać w branży spożywczej w charakterze regulatora kwasowości lub substancji wykorzystywanej przy produkcji serków topionych. Ponadto jest wykorzystywany także w przemyśle budowlanym, chemicznym, jak i farmaceutyce oraz kosmetyce.

Branża kosmetyczna i farmaceutyczna

Substancja ma różnorodne właściwości, które sprawiają, że może być składnikiem produktów kosmetycznych. Wszystko dlatego, że posiada właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i ściągające. Sprawdza się przy produkcji kremów do twarzy oraz balsamów do ciała.

W niewielkich dawkach może być wykorzystywany jako środek przeciw biegunkom, podczas gdy w większych ma działanie przeczyszczające.

Produkty spożywcze

W branży spożywczej jest często stosowany jako regulator kwasowości w winie oraz napojach.
Po czym poznać, że w występuje w danym produkcie?
Oznaczany jako E334. Jeśli substancja znajduje się w produkcie pod postacią soli kwasu winowego, wtedy mogą zostać oznaczone symbolem E335, E336 lub E337.
Główny składnik w produkcji emulgatorów żywności DATEM
Emulgatory DATEM są wykorzystywane głównie podczas pieczenia i mają na celu wzmocnienie sieci gluten w cieście.
Dzięki temu pieczywo ma lepszą teksturę i jest bardziej sprężyste.

Kwas winowy w przemyśle

Jest stosowany jako środek opóźniający podczas przygotowywania gipsu. Ponadto dzięki niemu zwiększa się odporność powierzchni cementowych oraz betonowych. Ze względu na swoje właściwości jest stosowany również w przypadku cementów wodoodpornych oraz izolacji cieplnych.

Środek do polerowania powierzchni metalowych

Może stanowić składnik środków służących do polerowania powierzchni metalowych. Dzięki środkom zawierającym kwas winowy można usunąć ślady rdzy oraz inne zanieczyszczenia i przywrócić powierzchni metalu połysk oraz perfekcyjny wygląd.

Podstawowym typem kwasu winowego w ofercie CFI jest najwyższej jakości kwas winowy 63 μm dodatkowo z antyzbrylaczem – co znacząco ułatwia dozowanie i przechowywanie produktu.